geheim van een goede gezondheid

Het geheim van een goede gezondheid

“Alle ziekten beginnen in de darmen” zei Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, al honderden jaren voor Christus. En hoezeer hij gelijk heeft beginnen we in deze tijd nog maar net te begrijpen. Een gezond darmstelsel bestaat uit biljoenen (1012) vriendelijke bacteriën, de zogenaamde darmflora, die de basis vormt voor een goede gezondheid.

Het spijsverteringssysteem en het immuunsysteem zijn afhankelijk van hun bescherming tegen microbiële en parasitaire invasies. Een goede darmflora zorgt voor een gezonde barrière tegen bijvoorbeeld giftige verteringsproducten en allergenen, en voorkomt daarmee dat ongewenste stoffen in de bloedbaan (en daarmee op andere plekken in ons lichaam) komen.

Gezonde darmen vervullen vele belangrijke functies in ons lichaam zoals het verteren van voedsel en de opname van voedingsstoffen. Het is niet moeilijk te begrijpen dat onze gezondheid wordt ondermijnd wanneer deze functies niet perfect kunnen worden uitgevoerd. We verliezen energie en vitaliteit, en ons lichaam kan meer niet goed functioneren, met alle gevolgen van dien. Daarom is het erg belangrijk te ontdekken welke individuele voeding het beste bij ons aansluit, zodat gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden of zelfs helemaal kunnen worden opgelost.

“Laat uw voeding uw medicijn zijn” (Hippokrates)