melk moet, waarom?

Melk moet, waarom?

moneculeDe meeste nederlanders zijn met deze slogan groot geworden. In de praktijk testen melk en andere zuivelproducten nogal eens slecht uit. Veel mensen schrikken daarvan, want krijgen ze dan nog wel voldoende kalk binnen voor sterke botten bijvoorbeeld?

Is zuivelgebruik oorzaak van vele klachten?

Zuivelproducten en met name melk en kaas, hebben een prikkelende uitwerking op de bovenste slijmvliezen bij  mensen die daar (erfelijk) gevoelig voor zijn. Het slijmvlies zwelt daardoor op en wordt gevoeliger voor infecties met bacteriën, die in ons lichaam chronische verkoudheid, astma, hooikoorts, bijholteontstekingen, oorontstekingen (met name bij kinderen door nauwere gehoorgang) en bronchitis kunnen veroorzaken.

Er zijn ook sterke aanwijzingen dat overgevoeligheid voor zuivel een rol kan spelen bij allerlei ziekten met ontstekingsbeelden, zoals allergieën, astma en bronchitis, maar ook reuma, e.a.

Hormonale klachten

Hormonale klachten als PMS (premenstrueel syndroom) en PPD (postpartumdepressie) kunnen ook veroorzaakt worden doordat zuivel veel dierlijke vetten bevat, die de aanmaak van en de wisselwerking tussen hormonen negatief beïnvloeden. Ook hierbij zijn de boosdoeners vaak melk en kaas en minder vaak de zure melkproducten. Verstoring van de darmflora doordat lactose niet goed wordt verdragen, kan de hormoonhuishouding ook uit balans brengen.

De hoeveelheid dierlijke vetten kan ook overgewicht veroorzaken, dat zit vermoedelijk ingewikkelder in elkaar dan het lijkt. Dit gebeurt vermoedelijk vooral als er ook veel koolhydraten worden gegeten.

Zuivel en botontkalking

De Harvard Medical School in Amerika heeft twaalf jaar lang de melkconsumptie van 121.000 verpleegsters tussen de 39 en 54  jaar bijgehouden. Vrouwen die per dag twee of meer glazen melk dronken, liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die een glas of minder per dag dronken. In Nederland is iedereen opgevoed met de slogan “melk moet”. Toch is Nederland met zijn hoge zuivelconsumptie een van de landen met de hoogste cijfers van klachten als gevolg van botontkalking (osteoporose).

Hoe kan dat?

De calcium in melk is verbonden met eiwitten, zoals caseïne. Dit maakt dat de calcium moeilijk kan worden opgenomen door de mens. (de koe haalt zijn calcium ook uit gras en graan). De hoeveelheid eiwitten in melk kan zelfs leiden tot calciumverlies via de nieren. Volgens de orthomoleculaire opvattingen wordt kalk pas goed in de botten opgenomen als in het bloed een goede verhouding  is tussen calcium en magnesium, nl 2:1. In zuivel is deze verhouding 4:1. Er zit dus relatief weinig magnesium in zuivel, waardoor mogelijk zelfs magnesium aan de botten onttrokken wordt bij zuivelgebruik en de botten dus zwakker worden. Het bloed wil namelijk die optimale verhouding tussen calcium en magnesium nastreven, omdat allerlei lichaamsprocessen daarbij goed functioneren. Daarbij is magnesium een mineraal, waaraan mensen relatief snel een tekort hebben, onder andere door de moderne landbouwmethoden. Melk met extra toegevoegde calcium verstoort de balans tussen calcium en magnesium alleen nog maar meer!!!!

Volgens velen  worden dit soort producten vooral op de markt gebracht omdat botontkalking – terecht- steeds meer aandacht krijgt in de media. Het zal commercieel interessant om zo’n product te maken, maar het is niet raadzaam deze producten ook te kopen!!!

Het melkvet (boter), de eiwitfractie wei en lactoferrine (colostrum) zijn wel goede bestanddelen.

Alternatieven voor melk

In veel recepten wordt gebruik gemaakt van melk, bv voor het maken van sausjes. Ook is het wel eens lekker om zo te drinken. In de natuurvoedingswinkel is rijstmelk(Ricemilk) of havermelk (Oatmilk) verkrijgbaar. Ook amandelmelk is een goed alternatief, maar mensen met allergieën moeten nagaan of ze dat verdragen. Zure melkproducten, geitenmelk en geitenkaas worden beter verteerd en zijn minder prikkelend voor de slijmvliezen. Maar ook voor deze producten kun je allergisch zijn en ze kunnen de darmflora verstoren doordat ze lactose bevatten.

“Melk moet”, waarom?

Waarom wordt ons dan zo vaak verteld dat melk goed is voor ons? Rond 1930 was er in Nederland een economische zeer moeilijke tijd, vooral op het platteland. Men had weinig geld om eten te kopen en tegelijkertijd was er een melkoverschot. In 1934 werd het Zuivelbureau opgericht om mensen te stimuleren meer melk te drinken. In die tijd waren kinderen die melk dronken steviger en langer dan kinderen die dat niet dronken; arme kinderen aten schrale voeding. Rond 1950 toen het economisch beter ging, was er geen verschil meer in lengte en stevigheid tussen kinderen die wel of geen melk dronken.